Томислав Дуић, ратни управник злогласног сплитског логора «Лора» који је правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина у случају «Лора 1», ухапшен је данас у Сплиту, јавили су медији.

лора
Портпарол Жупанијског суда у Сплиту Дамир Ромац потврдио је да је Дуић ухапшен рано јутрос у Сплиту на основу потернице и да је спроведен ради издржавања казне у затвор на Билицама.
Дуић, који је провео 15 година у бекству, ухапшен је испред његовог стана у Јеретовој улици у Сплиту, па испада да је осуђеник за ратне злочине био испред носа и надохват руке сплитској полицији.
Дуић је оптужен и у процесу «Лора 2» који је у септембру прошле године почео на Жупанијском суду у Сплиту. Оптужница га са још четворицом оптужених терети за злостављање заробљеника, од којих су Бојан Весовић, Душан Јелић и Владе Савић убијени.
Њихова тела су након рата ексхумирана на подручју Ливна. Међу доказима су и записници са испитивања 30-ак сведока у Србији, Црној Гори и БиХ.
Након хапшења Емилија Бунгура крајем августа прошле године, који је оптужен за ратни злочин у «Лори» 1992. године, Дуић је био једини из случаја «Лора» који је био недоступан хрватском правосуђу.
У случају «Лора 2» оптужени су Дуић, Тончи Вркић, Анте Гудић и Анђелко Ботић. Сви су већ правоснажно осуђени у претходном случају гдје им се судило за ратни злочин над цивилима у «Лори».
Дуић је осуђен на осам година затвора, Вркић је добио седам година, а Бунгур, Ботић и Гудић по шест година затвора.
У поступку «Лора 2» они се терете за ратни злочин над војним заробљеницима.
Оптужница је подигнута 2009. године, а годину дана касније је затражено суђење у одсуству за Дуића и Бунгура, који су били у бекству.
Врховни суд је 2012. године одобрио главну расправу у њиховом одсуству, те је припремно рочиште први пут заказано крајем 2014. године, али је два пута одгађано. Према подацима Документационо-информационог центра «Веритас», кроз злогласни сплитски логор «Лора» прошло је више од 1.500 Срба.
Председник Удружења логораша требињске регије Вукан Ковач поздравио је хапшење ратног управника злогласног сплитског логора «Лора» Томислава Дуића, истичући да оно показује да је након 20 година правда спора, али достижна.
«Хрватско правосуђе имало је могућност доста раније да приведе Дуића. Српски логораши су спремни да поново сведочео против Дуића у предмету `Лора 2`», рекао је Ковач, који је био логораш у «Лори»

РТРС

Тагови: ;