Амерички маринци премештају тенкове, артиљерију и логистичку опрему унутар пећина у Норвешкој, у складу са настојањем САД да своју опрему постави што ближе граници НАТО и Русије.

 

«Сва опрема која се пребаци напред и смањује трошкове и убрзава нашу способност да подржимо операције током кризе», навео је поручник Вилијам Бентли, официр задужен за операције у Другој експедиционој бригади маринаца.

 

fd23599237525b09e2cb0b3e2134a874

Пећине, у којима су постављени клима уређаји, налазе по целом централном делу Норвешке. Смештање америчких трупа тамо је први пут је кренуло 1981 у време Хладног рата, као покушај јачања одбране НАТО против Совјетског савеза, наведено је у саопштењу америчких маринаца.

На крају Хладног рата, САД су довеле у питање рационалност одржавања пећинског комплекса. Како би га сачувала, норвешка влада је током 90-их година прошлог века пристала да дели трошкове одржавања.

У пећинама се тренутно налази око 100 норвешких и аеричких војника, а комплекс може да прими укупно 15 000 маринаца.

Хедер Конли, директор Европског програма Центра за стратешке и међународне студије, казала је за Си-Е-Ен да су пећине поново постали стратешки важне због промене у геополитици.

 

«Сада када имамо нови безбедносни контекст са Русијом, има смисла преиспитати потребе», навела је Конлијева.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;