Коментаришући предлог украјинског закона којим би се забранило коришћење назива Русија, руководилац Крима Сергеј Аксјонов је рекао да су становници полуострва спремни да промене назив Украјини.

 

аксјонов

 

 

Тешко је коментарисати покушаје да се у Украјини законски забрани коришћење назива Русија за Руску Федерацију, рекао је Аксјонов. „И ми смо спремни да Украјину зовемо Русија“, преноси његове речи агенција РИА Новости.

 

Аксјонов такође каже да у руководству Украјине „није остало нормалних људи“. „Граћани Украјине, нажалост, немају срећу. И ми нисмо имали док се нисмо вратили у састав историјске отаџбине.»

 

Аксјонов је одбио да предвиђа даље кораке украјинских политичара, рекавши да „ни наука није у стању да им помогне“.

 

„Било би нормално да ми зовемо Украјину Русијом“, сматра руководилац републике.

 

Аутори предлога украјинског закона у образложењу наводе да је назив „Русија” или „Рус” историјски назив за територију на којој се налази савремена Украјина. Они тврде да коришћење овог назива као званичног синонима за Руску Федерацију на агресиван начин подсећа грађане Украјине на „привременост” украјинске државности и представља угрожавање државног суверенитета Украјине, и предлажу назив „Московија“.

 

 

РУСКА РЕЧ