На друштвеним мрежама се појавила слика и видео са митраљезима и минама српске производње у рукама терориста «ИСИЛ» у Сирији. Федерална Новинска Агенција (ФАН) истражује како је ово оружје могло да дође у њихове руке.

 

пухов

 

На једном Твитер налогу на енглеском језику појавила се слика митраљеза за који је установљено да није руско-совјетског порекла него да је у питању лиценцирана копија српске верзије «Застава МО2 Којот». Упркос чињеници да се ради о копији српске верзије има велики број малих објеката на основу којих се може идентификовати.

 

мо2 којот

 

Руслан Пухов, директор Центра за анализу стратегија и технологија који је специјализован за међународну трговину оружјем говори за ФАН да постоје три аспекта.

 

Први аспект је да су земље које подржавају терористе у претходне четири године обишле све земље Европе и тако дошли до оригинала на основу кога су сами израдили копију.

 

Други аспект је да се «Срби налазе између две ватре». С једне стране Србија стреми евроинтеграцијама а с друге сиромашна је земља па се можда одлучила да прода ово оружје Емиратима или некој другој земљи која подржава терористе.

 

Трећи аспект је поступак контроле извоза сертификата до крајњег корисника. То јест приликом куповине сертификата треба да се зна ко ће бити коначни корисник. Свеједно Русија треба да изврши притисак на Србију ради утврђивања како се ово оружје нашло у рукама терориста ИСИЛ-а, које се данас користи против сиријских па и руских војника, сматра овај експерт.

 

мина

 

 

 

 

ФАН

 

 

Тагови: