Србија, коју Москва сматра најближим савезником на балкану на корак је ка зближавању са НАТО-ом. Али то не треба сматрати као посебан антируски корак, у Београду много избора једноставно нема.

 

србија нато

 

Премијер Србије Александар Вучић подржао је у среду савез са НАТО а парламент је ратификовао споразум са алијансом по коме се НАТО-у омогућава слобода кретања и дипломатски имунитет.

 

Међутим, Београд, формално не одустаје од неутралитета.

 

Одлука Вучића није изненађујућа мада се за 180 степени разликује од онога шта је Вучић говорио током предизборне кампање за Српску Напредну Странку, рекла је за «Ридус» српска новинарка Татјана Стојановић.

 

«Србија још од почетка 2000-тих иде у правцу зближавања са НАТО али је процес спор јер нас је НАТО бомбардовао»- рекла је она.

 

 

Географски положај Србије је такав да она не може другачије да се определи осим за ЕУ, али интеграције са ЕУ без уласка у НАТО су као седење на троножцу.

 

Емотивно већина срба тежи интеграцијама са Русијом али Русија је далеко а ЕУ и НАТО са свих страна.

 

«Приступање Србије западним интеграцијама је само питање времена. Остаје само питање како ће влада преузети овај «за људе са улице» непопуларан корак»- рекла је она.

 

Када су током бомбардовања људи у Београду изашли на улицу са мајицама ТАРГЕТ и сами помен о НАТО интеграцијама је изгледао као богохуљење.

 

Одлуку званичног Београда прати иста ситуација као и бившу савезницу Србије, Црну Гору током 2015 године.

 

«Црногорци повремено организују демонстрације против уласка у НАТО. Овде још нема демонстрација те врсте пошто људи не разумеју шта се догодило»- рекла је Станојевићева.

 

Председник Србије Томислав Николић залаже се више за проруску опцију али има мање утицаја од премијера Вучића.

 

«Могу да замислим ако НАТО трупе буду пролазиле кроз српске територије да ће локално становноштво у најмању руку да их гађа јајима.

 

 

http://www.ridus.ru/news/212866

 

 

 

 

 

Тагови: