Бивши генерални секретар НАТО-а и некадашњи високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је да Хрватска има «ужžасну, националистичку» власт и да су šшто бољи односи Хрватске и Србије предуслов стабилности у том делу Европе. Солана оценио да на «Косову ствари нису испале добро».

 

Solana

 

«„Сада онде имамо Хрватску у ЕУ, а Србију изван ње. Немачка је увек фаворизирала Хрватску због традиционалних односа и католичанства, а Србија се занемаривала. Србија мора постати део ЕУ, не жžелимо такву Србију преко које би Русија ушšла у Европу», рекао је Солана пред дипломатaма из бројних земаља, пренела је Хина.

 

Солана, члан Социјалистичке радничке странке ŠШпаније (ПСОЕ), био је генерални секретар НАТО-а од 1995. до 1999. и високи представник за заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ од 1999. до 2009. године.

 

«„Из рата у бившој Југославији научили смо да је потребно превентивно деловати. Одлагања су погубна. Потребно је бити способан увести полицију и судије, а не само војску како се не би ломиле границе», рекао је Солана који је био и министар спољних послова ШŠпаније од 1992. до 1995.

 

Солана, чија је земља једна од пет чланица ЕУ које нису признале Косово, оценио је да на «Косову ствари нису испале добро».

 

«Граница између Србије и Косова је нелегална, но ипак је то граница, али Србија је спремна да разговара. Такође треба имати на уму и Албанију која је тешšка земља», рекао је дугогодиšшњи званичник ПСОЕ-а.

 

РТС