Народна веровања

Осим скулптура војника Црвене Армије израђених у бронзи, на метро станици Трг револуције, у центру града, може се видети и граничар са псом, којем су њушка и шапа потпуно избледеле од трљања.

За тог пса везано је веровање да ће оног ко му протрља њушку, пратити срећа чак и ако у ту магију не верује.
Кажу да ту скулптуру од 1938. године масовно посећују студенти, нарочито пред испите.
У близини те скулптуре је и радница на фарми живине са петлом, али она се не сме дирати, јер се верује да то доноси несрећу. Међутим, и петао се сија од трљања…

met 6

 

Тајне линије московског метроа

 

Постоји много гласина о постојању тајних линија московског метроа, урађених за потребе Владе и војске, које су намењене за брзу и безбедну евакуацију лидера земље и војног врха у случају нуклеарног напада.

Према подацима медија, у Москви је изграђено 150 км специјалне линије „Метро 2“. Наводно, тајни тунели и станице се налазе испод Кремља и Министарства одбране Русије, као и на још неколико важних локација у граду.

Једна од линија „Метроа 2“ води до Кунцева, где је за време Другог светског рата био изграђен подземни бункер за врховног команданта, а неке од њих воде до аеродрома Внуково и Домодедово. Према гласинама, једина линија води и до Стаљинове виле.

Никада није потврђено да заиста постоји „Метро 2“, али што се бункера тиче зна се да их је Стаљин имао неколико. Многи су затворени, али је онај у Измајлову (метро станица) преуређен у музеј „Стаљинов бункер“.

Ката

Тагови: ;