Леонид Тибилов је уверен да ће то што ће република постати део Русије бити гаранција безбедности за њу.

 

Шеф Јужне Осетије Леонид Тибилов најавио је данас одржавање референдума након чега ће он моћи директно да пита Владимира Путина о прикључивању те републике Русији.

 

juznaosetija

 

Подсетимо се да је јуна 2014. године Скупштина Јужне Осетије најавила да ће на гласање ставити предлог који се тиче уласка те републике у Руску Федерацију. Дискусија о референдуму је почела октобра 2015. године.  Руководство републике је више пута рекло да приступање Русији подржава много грађана.

 

Леонид Тибилов је нагласио да референдум треба одржати у посебном обрасцу. Планирано је да се гласа о амандманима на Устав, према којима ће председник републике моћи да се обрати председнику Русије са захтевом прикључивања Руској Федерацији. Затим ће Тибилов изаћи директно са одговарајућом иницијативом.

 

«Забринути смо због наглог погоршања међународне ситуације, догађајима у Украјини, Сирији и широм Блиског истока. У таквим околностима, осећамо још већу потребу остварења нашег дугогодишњег сна — ујединињења са великом Русијом и решавање проблема подељеног народа Осетије»- цитира Тасс Тибилова.

 

Подсетимо се да су Јужну Осетију као независну државу признали Русија, Венецуела, Никарагва, Науру и Тувалу. Влада је прогласила независност од Грузије децембра 1991. године.

 

Тагови: ; ;