БИЈЕЉИНА — Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска нема капацитета нити организационих способности да прихвата мигранте и да их овде лоцира.

 

ДОДИК

 

«Ту неће помоћи ни донације које би евентуално Европа дала. Ми нисмо учествовали у томе и не желимо да видимо проблеме те врсте. Хуманитарна димензија никада није била спорна, али говоримо о чињеници да Европа оне мигранте који су дошли раније сада враћа у ‘транзитне земље’ и покушава да их овде стационира», рекао је Додик.

 

Он је новинарима у Бијељини рекао да је недопустиво да су власти овог града раније одредиле неки простор за смештај избеглица, што мора да ради републичка, а не локална власт.

 

«То је опет један дио полтронства некоме, вероватно онима из Европе који им стално долазе у канцеларију. Европа више није оно што је некада била, није обећана земља као што смо мислили прије 10 година», рекао је Додик.

 

Он је истакао да Европа има много својих проблема — мигрантску кризу, проблем са евром, Грчком, одвајањем Британије из ЕУ.., који ће умањити значај саме Европе, али треба бити свестан тога и афирмисати своје интересе као што то чини и Европа.

 

Додик је уверен да у БиХ постоји капацитет за мир и додао да ће учинити све да се он стабилизује, али је додао да власти Републике Српске неће пропустити да реагују на било какве безбедносне опасности.

 

«У посљедње време смо уложили много напора на оспособљавање наше полиције. Те ствари се одвијају на најбољи могући начин и ми ћемо у наредним месецима имати додатно појачану стабилност и безбедност у Републици Српској кроз опремање полиције и наших безбједносних структура које могу да одговоре на те безбедносне изазове», рекао је Додик.

 

Он каже да је видљиво да на Балкану постоји неколико питања, као што је Косово, односи Београд-Приштина, Македонија у ери нових избора, па се и у Европи приказује «боља слика» да се у БиХ нешто ново дешава, а при томе се не може како треба усвојити ни механизам координације.

 

«Вјерујем да можемо да имамо довољно способности да осигурамо довољно стабилности и безбедности и то је најважнија ствар», рекао је Додик.

 

 

СРНА

Тагови: ;