Славенко Терзић, српски амбасадор у Москви, како преноси Радио Слободна Европа, изјавио је да Србија не намерава да улази у НАТО алијансу, као и да се неће прикључити санкцијама против Русије.

 

1100765296

 

 

„Србија никада неће увести санкције Русији!“ – рекао је Терзић.

 

Међутим, то није све, он је најавио да ће српски председник, ТомиславНиколић, у званичну посету Москви доћи 9. марта и да очекује да се сретне са руским председником Владимиром Путином, а уз то је, преноси Радио Слободна Европа, рекао и нешто што би могло потпуно затрести геополитичке позиције целе Европе, а то је да Србија ускоро намерава да се прикључи Евроазијском економском савезу.

 

„Русија је наш традиционални савезник и Србија намерава ускоро да се прикључи Евроазијском економском савезу који предводи Русија.“ – каже амбасадор Терзић.

 

Подсећамо, Николић је изјавио да постоји спреман споразум који би Русији дао иста права као НАТО алијанса и да очекује потписивање истог, али споразум којим би Србија ушла у Евроазијски економски савез би потпуно променио стратешко одређење Србије.

 

Иако би реално Србија тек у тој форми била остварена као „Србија између Истока и Запада“ каквом је често описује велики број домаћих политичара, тешко да је овакав споразум остварив без огромних трвења са Западом и Европском Унијом.

 

У садашњој консталацији ствари, ЕУ би ово доживела као велики пораз своје политике и губитак Србије из сфере евроатлантског утицаја. Међутим, Србија на паметан начин, уз дипломатско-нуклеарни штит Русије, може да одигра игру „специјалног статуса у оквиру ЕУ“ и да се тако тихо извуче из канџи, баш као што је то учинила и Велика Британија која је практично иступила из ЕУ, заузевши „специјални статус“ којим бива искључена из свих интерних политичких интеграција ЕУ, каже за Правду, Вјекослав Церовина, уредник блога „+Евроазија+Србија+“.

 

Остаје да се види о чему је то говорио Славенко Терзић у својој изјави коју преноси Радио Слободна Европа и да ли се влада Србије одлучила за прогресивније спровођење политичке тезе „о Истоку и Западу“. Да ли је реч о проширењу одређених трговинских споразума или реалном ступању у процес својеврсног чланства у Евроазијском економском савезу или можда пак само лоше пренетој изјави од стране медијске куће Радио Слободна Европа.

 

 

Ослобођење

Тагови: ;