Прогнозе у вези са ослобађањем српских талаца који су пре три месеца отети у Либији биле су оптимистичне. Пре два месеца, тачније на рођендан Слађанине кћерке, породици је стигла од отмичара њена честитка и фотографија. Али све наде нестале су у петак увече, кад је породици јављено да је убијена.

 

АМБАСАДА СРБ ТРИПОЛИ

 

Отмица Слађане Станковић и Јовице Степића привукла је пажњу јавности и због могуће одговорности амбасадора Србије Оливера Потежице. Наиме, двоје српских држављана отети су у граду Сабрати током напада на колону аутомобила. Тада је у једном возилу био Оливер Потежица с породицом, а у другом Слађана Станковић и Јовица Степић. Како је „Политика” већ писала, амбасадор је тог дана на пут кренуо из приватних разлога, како би породицу одвезао на аеродром у Тунис, одакле би се вратили за Србију. Остало је нејасно због чега је амбасадор повео Слађану Станковић и Јовицу Степића, који је раније у српској амбасади радио као вртлар, да би касније због озбиљних ексцеса добио отказ. Непознато је и због чега се Потежица одлучио на тако ризичан пут, будући да је та деоница већ две године у блокади, као и да је у том тренутку било могуће са аеродрома у Триполију авионом прећи у Тунис.

На ванредној конференцији за медије Александар Вучић јуче је и потврдио да ка Тунису нису кренули из пословних разлога, будући да није постојао захтев за службено путовање, што је иначе уобичајена процедура. Отмица, према речима премијера, није била случајна, али је могуће да су Слађана и Јовица киднаповани грешком. Наиме, њих двоје су се налазили у аутомобилу који је носио ознаке 001, које по правилу припадају амбасадору. Све ове чињенице, као и податак да нису поштоване безбедносне процедуре, будући да је у колони био и либијски држављанин, отварају питање о одговорности амбасадора Потежице.

Премијер је јуче такође казао да ће предложити да се српска амбасада у Либији затвори. Иначе, наша земља је једна од ретких која има дипломатско представништво у Триполију, иако је седиште међународно признате владе у Тобруку. „Политика” је раније дошла до сазнања да је још у јулу 2015. било планирано измештање амбасаде у Тобрук, да је био одређен и нови амбасадор, али је непознато због чега се то није остварило. Такође, министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је за наш лист да је амбасадору Потежици било понуђено да се врати у Србију.

Слађана Станковић је у неколико наврата писала Министарству спољних послова с молбом да, после десет година службе, напусти Либију. Нису јој изашли у сусрет, иако је ову земљу међу првима напустио и војни изасланик.

Нису узели у обзир ни чињеницу да је већ имала две озбиљне операције, као и то да је у Београду чекају супруг и две малолетне кћерке.

 

 

ПОЛИТИКА

Тагови: