Беч: Почело суђење Тутинцу Мирсаду Омеровићу

Пред покрајинским судом у Грацу данас је почело суђење Тутинцу Мирсаду Омеровићу, који је оптужен да је кључна личност у регрутовању и помагању Исламске државе у Аустрији.

исил
Мирсад Омеровић, који је познатији под именом Ебу Тејма, под којим преповеда радикалне исламске ставове, се пребацује да је непосредно крив за убиства, злостављања. Суђење је почело мирно, уз мању медијску пажњу него ранија суђења џихадистима, али под великим мјЖерама предострожности и присуство полиције.
Омеровић је ухапшен у оквиру опсежне акције аустријске полиције против веће групе џихадиста у Грацу и Бечу. Он се сматра идејним вођом групе која се бавила регрутовањем и финансирањем Исламске државе у Аустрији.
Државни тужилац, у једноипочасовном излагању оптужнице, рекао је да је основна порука Мирсада Омеровића била ширење ислама кроз џихад. Он је указао да је Омеровић наступао као звезда, јер је на путовања ишао са целом екипом, а његова делатност проповедања била је и уносан посао.
„Он је био права медијска звезда и имао је сопствену публику преко канала на Јутјубу“, додао је тужилац указујући да су му публика били млади муслимани између 14 и 30 година, које је подвргао „практичном испирању мозга“.
Омеровић пред судом мора да одговара не само због кривичног дела терористичког удруживања и стварања криминалне организације, већ и као подстрекач за убиства и злостављања. Са њим је оптужен и један Чечен којем се пребацују убиства у Сирији, где је у једној згради убио више особа.
„Идеологија Исламске државе је огромна опасност по нашу правну државу, и морамо је озбиљно схватати“, нагласио је тужилац подсећајући да је из Аустрије већи број девојака и мушкараца отишло да се бори у Сирију.
Омеровић је пред судом негирао кривицу и рекао да је проповедао, али само оно што је научио у Саудијској Арабији.
„Нисам члан пропаганде, ни на који начин“ казао је он пред судом додајући да су делови његових проповеди извучени из контекста.
Омеровић је истакао да није подстрекивао младе да иду у Сирију, рекавши да нема контакт са екстремистима.
„Никада нисам чуо ниједног проповедача који је људе позивао да иду у Сирију“, нагласио је он додајући да је у својим проповедима чак поручивао да се не меша у рат у Сирији.
Адвокат Чечена, такође је негирао кривицу свог штићеника истичући да у Сирији има око 2.000 борбених јединица те је тешко доказати ко се где борио, а уз то најављује да ће доказати и да није био у региону злочина за који се терети.

РТРС

Коментари: