Хрватска жели ремонтни центар за руске хеликоптере

Хрватски Зракопловно-технички центар (ЗТЦ) из Велике Горице заинтересован је да постане ремонтни центар за руске хеликоптере на територији ЕУ, пише „Слободна Далмација“.

 

gorica

 

Русија жели да у некој од земаља ЕУ отвори ваздухопловно-технички центар који би се бавио ремонтом, модификацијама и модернизацијама хеликоптера, као и снабдевањем резервним деловима, рекао је генерални директор компаније „Руски хеликоптери“ Александар Михејев за Слободну Далмацију.

 

Намера Русије је да формира центар за ремонт и модификације хеликоптера Ми-171 који лете у земљама Европске Уније, а Хрватска је једна од земаља које ће ускоро имати потребу за ремонтом своје флоте транспортно-јуришних хеликоптера Ми-171СС.

 

Како наводи Слободна Далмација, Руси су спремни да у изградњу и опремање новог центра уложе око 20 милиона евра, а за тако нешто су заинтересовани и ремонтни заводи у Чешкој, Словачкој и Литванији.

 

Хрватски Зракопловно-технички центар (ЗТЦ) из Велике Горице заинтересован је за „освајање“ генералног ремонта овог типа хеликоптера.

 

Да би ЗТЦ, који има велико искуство у одржавању Ми-8/17, постао један од озбиљних центара за ремонт овог типа хеликоптера потребно је допунити и усвојити способност ремонта и модификација, што би, уз добијање одређене опреме, алата и документације омогућило добијање сертификата од произвођача.

 

Михејев је рекао да, да би био легалан, ремонтни центар мора имати одобрење и континуирану подршку како конструкционог бироа „Миљ“, тако и самог произвођача.

 

„Ево, дакле, првог иностраног економског задатка за премијера Тихомира Орешковића. Питање је само једно: хоће ли руска инвестиција завршити у Хрватској, или ћемо се потврдити као мајстори изгубљених прилика“, наводи сплитски лист.

 

Конкуренција Хрватској у овом великом руском пројекту су друге НАТО чланице, а пре свих Чешка, која извлачи новац из европских фондова, али и негује добре односе са Русима, у чијем је власништву главни чешки симулаторски центар за обуку пилота хеликоптера „ХТП Острава“.

 

Слободна Далмација наводи да је Хрватска у протеклих неколико година, услед политичке ситуације у односима Запада и Русије, одбијала већу војно-техничку сарадњу са Русијом.

 

„Нема сумње да би хрватски ваздухопловно-технички завод могао да постане ремонтни центар уколико буде било политичке воље да се тако нешто оствари. Завод поседује солидну инфраструктуру, има добар кадар и богато искуство у одржавању Ми-8/17, који лете изнад Хрватске већ 25 година“, наводи сплитски дневник.

 

У свету је тренутно у употреби око 2500 војних хеликоптера Ми-8/17.

 

 

 

(РТС)

Коментари: