Рама: ЕУ је наклоњенија Србији него нама, јер ми немамо Русију

Премијер Албаније оценио је да Србија брже напредује ка ЕУ због „фактора Русија“, а премијер Србије Александар Вучић узвратио је на ту оцену, која је „искакала“ из теме Инвестиционог самита ЕБРД-а у Лондону, опаском да му није познато да је у Албанији у току предизборна кампања.

 

vucicrama

 

„ЕУ је наклоњенија Србији него нама, јер ми немамо Русију. Држе Албанце на Косову без визне либерализације, говоре нам да радимо добро, али да има још тога да се уради. А онда он (Вучић) одлети у Русију и добије почетак преговора са ЕУ“, рекао је, кроз осмех, Рама.

 

Рама је, настављајући у истом стилу, „објаснио“ да то није критика, већ „добро одиграно“, и „посаветовао“ српског премијера да не мора због тога да се правда.

 

„У Србији је изборна кампања… Нисам знао да је и у Албанији почела предизборна кампања“, приметио је премијер Вучић.

 

Рама је онда додао да „само подржава“ српског премијера у кампањи. Ова кратка полемика уследила је након šшто је Вучић, на питање из публике, објашњавао статус односа Србије са Русијом, а у оквиру политике евроинтеграција.

 

Вучић је рекао да Србија, упркос томе што је њен стратешки циљ наставак европских интеграција, жели да сачува традиционално добре односе са Русијом, у коју највише извози пољопривредне производе, што ће и наставити.

 

„Не видим никакав проблем с тим“, рекао је Вучић на Инвестиционом самиту ЕБРД-а и додао да на свим састанцима од Вашингтона до Москве не оставља никакву дилему у погледу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

 

Вучић је, такође, нагласио да је трговинска размена Србије са земљама у региону, односно њен извоз у те земље, „три, четири, пет пута већи него извоз у Русију, што говори само за себе“.

 

 

 

(РТС)

Коментари: