Школа „Алија Изетбеговић“ у Пакистану

Амбасдор БиХ у Пакистану Недим Макаревић положио је у пакистанској области Дери Кира камен-темељац за Међународно пакистанско-босанску школу „Алија Изетбеговић“, заједно с Емилијаном Јоном и Бабуром Гиргином, румунским и турским амбасадорима у тој земљи.

 

alijabalija

 

Церемонију је отворио руководилац пројекта Модасир Шах који је говорио о идејном пројекту амбасадора Макаревића и поднео извештај о до сада извршеним пословима и о ономе што још предстоји.

 

Макаревић је захвалио Пакистану на свему што је учинио за БиХ и нагласио да Пакистан, иако је земља са модерним погонима, елитном армијом са атомским наоружањем, још увек има велики проблем са неписменошћу, преноси Фена.

 

„БиХ као земља са минималним, готово занемарљивим процентом неписмености и бесплатним школовањем може да помогне Пакистану тамо где му је помоћ најпотребнија, а то је образовање, поготово у руралним подручјима. Наиме, више од 5,5 милиона деце је неписмено по проценама Уницефа и ми смо дужни да помогнемо тој деци“ рекао је Макаревић.

 

Дери је веома сиромашна област са великим бројем деце и зато је једна таква школа потребна, навео је Макаревић.

 

Церемонији су, према речима амбасдора БиХ, присуствовали представници 15 амбасада, неколико међународних организација, представника пакистанске владе, полиције, војске и невладиних организација.

 

Радови на конструкцији су већ у току тако да се очекује да ће отварање објекта бити у априлу.

 

 

(РТС)

посты:

Коментари: