Становници пољског града Устрон близу Лодзија прикупљају потписе тражећи да се са њихове територије исели избеглички центар. Како јавља телевизијски канал ТВН24, петицију је потписало 600 људи, јавља ТАСС.

Тренутно око 80 људи живи у центру. Углавном Украинци и Казахстанци. Али мештани страхују од доласка миграната из Сирије. «Наш град је сувише мали да би примио мигранте. Људи се плаше», рекли су на састанку са руководством града.

migranti_1000x0

Портпарол Канцеларије за странце у Пољској Ева Пехота је уверена да у Устрон неће бити досељени мигранти из Сирије. Према њеним речима, долазак миграната из арапских земаља у Пољску у целини је под знаком питања.

«До краја 2016 године може доћи максимално 400 људи, а до сада постоји само 100 захтева који се тичу лица која се могу сместити у Пољској», рекла је она, наглашавајући да ће све избеглице бити темељно тестиране по питању безбедности.

У оквиру европског програма збрињавања илегалних миграната, Пољска је у обавези да на своју територију примити 7000 миграната током две године. Пољске власти су спремне да у 2016 години приме само 400 људи. Првих 100 њих треба да стигну у земљу у марту. Они ће бити смештени у посебни простор у центру Варшаве.

Ката

Тагови: ;