Украјинске власти користе Евровизију за остваривање својих политичких циљева

Украјина је као свог представника на такмичењу за Песму Евровизије одабрала певачицу татарског порекла Џамалу са песмом „1944“, која је посвећена депортацији кримских Татара у време Јосифа Стаљина.

 

1103464696

 

Вицепремијер Владе Крима Руслан Балбек сматра да украјинске власти покушавају да искористе песму Џамале за остваривање својих политичких циљева. Истог мишљења је и заменик председника Комитета за информациону политику Државне думе Русије Вадим Дењгин.

 

„Украјинске власти покушавају да искористе Џамалину песму за испуњење својих политичких циљева, спекулишући о трагедији целог кримско–татарског народа како би европском гледаоцу наметнули представу о наводном прогону кримских Татара у руском Криму“, рекао је Баљбек.

 

Он је позвао да се о тој теми не спекулише.

 

„Позивамо да се не дозволи да се Евровизија, као ауторитарно међународно културно такмичење, претвори у режирани политички спектакл. Коришћење уметника за политичке провокације, по правилу, доводи до отуђења у народу. Џамала ризикује да несвесно постане саучесник у блокади Крима“, нагласио је Баљбек.

 

 

 

(Спутњик)

 

посты:

Коментари: