Украјина је као свог представника на такмичењу за Песму Евровизије одабрала певачицу татарског порекла Џамалу са песмом „1944“, која је посвећена депортацији кримских Татара у време Јосифа Стаљина.

 

1103464696

 

Вицепремијер Владе Крима Руслан Балбек сматра да украјинске власти покушавају да искористе песму Џамале за остваривање својих политичких циљева. Истог мишљења је и заменик председника Комитета за информациону политику Државне думе Русије Вадим Дењгин.

 

„Украјинске власти покушавају да искористе Џамалину песму за испуњење својих политичких циљева, спекулишући о трагедији целог кримско–татарског народа како би европском гледаоцу наметнули представу о наводном прогону кримских Татара у руском Криму“, рекао је Баљбек.

 

Он је позвао да се о тој теми не спекулише.

 

„Позивамо да се не дозволи да се Евровизија, као ауторитарно међународно културно такмичење, претвори у режирани политички спектакл. Коришћење уметника за политичке провокације, по правилу, доводи до отуђења у народу. Џамала ризикује да несвесно постане саучесник у блокади Крима“, нагласио је Баљбек.

 

 

 

(Спутњик)

 

Тагови: ; ;