Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да због «нејасних процедура» још није сигурно када ће полетети авион са телима службеника српске амбасаде Слађане Станковић и Јовице Степића.

 

ivica_dacic_main_epa

Ивица Дачић каже да и у таквим ситуацијама постоје процедуре које су нејасне, «где нисмо могли да добијемо дозволу да наш авион слети или либијски полети због санкција против Либије».

 

«С друге стране, чекаћемо још мало на тај одговор, а ако не, ићи ћемо на пребацивање преко Туниса», истиче министар.

 

Према његовим речима, у овом тренутку није извесно када ће авион полетети.

 

Како каже, секретар МСП-а Вељко Одаловић тражио је од либијских власти две ствари: да се брзо заврши процедура и да сазнамо све податке из истраге од самог тренутка када се десила отмица.

 

«Тражио је све податке свих ових дана колико су трајали разговори са нашим службама и на крају извештај са обдукције која је тамо извршена – од чега су настрадали, да ли се потврђује наша и њихова тврдња да су настрадали у бомбардовању или постоји неки други узрок», наглашава Дачић.

 

Шеф српске дипломатије наводи да је Либија у знак саосећања са српским жртвама понудила свој авион, док је и српска страна затражила дозволу за слетање у Триполи.

 

«Дозволу још нисмо добили, шта ће бити до краја не знамо ни сами. Учинићемо све што можемо да тела вратимо породицама», додаје Дачић.

 

Министар понавља да је страдање српских држављана велики губитак и ударац како за Министарство и дипломатију, тако и за целу земљу.

 

То је, додаје, прва талачка криза са којом се сусрела Србија и у којој су српски држављани били отети и на крају постали жртве «не отмице, али ваздушног бомбардовања».

 

«Будите уверени да ће ова радна група коју смо формирали, независно од државних органа који треба да се баве тим случајем, до краја утврдити пуну истину, шта се десило, ко је крив, и на крају крајева, то је нешто што дугујемо и њиховим породицама», истиче Дачић.

 

Шеф српске дипломатије додаје да ће јавност у току дана бити обавештена о даљим процедурама.

 

Министарство спољних послова формирало је посебну групу која утврђује околности пре, за време и после отмице наших двоје држављана.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ;