Руска редакција информативне агенције Новински фронт објавила је документарни филм «Ослобођење Крима», на другу годишњицу Кримског пролећа. Тако зовемо догађаје који су уследили као одговор на профашистички државни преврат у Украјини, и којима можемо да захвалимо за веома важан историјски догађај- повратак Крима у Русију.

 

Судбоносном референдуму су претходили многи догађаји. Било је ту неколико митинга уз учешће минимум 50 хиљада становника, сукоби са украјинским радикалима и њима лојалним кримско-татарским Меџлисом.

 

«Крим и Доњецк постали су најјачи противници тог проамеричког поступка који се десио у Украјини»- рекао је посланик Бахчисаријског градског савета и руководилац покрета «Руско вече» на Криму при тадашњој Украјини Константин Книрик. «Да није било ових догађаја код нас би било крвавије него у Донбасу због тога што је Крим стратешки важан за САД. Њима треба територија а не људи».

Дешавања, повезана са борбом руског становништва најчешће су почињала спонтано, присећају се учесници. Врло брзо су започели улични протести, организовање самоодбране, скупљање помоћи за формирање одреда народне милиције… Најважније је да су људи имали јасну представу о томе да је неопходно нешто предузети како се не би трпили нацисти и фашисти на руској земљи.
Важно је напоменути да је први и основни услов становника Крима, од првих дана борбе био РЕФЕРЕНДУМ, како би сами одредили своју даљу судбину. И скоро једногласно су били за враћање у Русију.
«Данас, посебно на основу крвавих догађаја из Донбаса, ни једна друга оцена не може бити осим да смо направили правилан избор»- рекао је Константин Книрик.
У филму су коришћени снимци Новинског фронта из периода Кримског пролећа као и телевизијски извештаји руских тв канала, са разних страна устанка.

 

 

Тагови: