«ЕУ и НАТО су почели да координирају активности у решавању проблема миграната. Сарадња ће бити и проширена», изјавила је у уторак шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, а пренео ИНТЕРФАКС.РУ.

«Европски и национални Парламенти могу да одиграју кључну улогу у овом тренутку и треба да буду заједнички фокусирани на проблем», рекла је Могерини, поздрављајући учешће припадника националних Парламената у расправи са члановима европског Парламента.

download

«Пет година након почетка рата у Сирији је тај процес кренуо у добром правцу», рекла је она, поздрављајући споразум постигнут уочи руско-америчког споразума о прекиду непријатељстава у Сирији.

У међународном комитету европског Парламента, посланици су разговарали са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који је одговарао на њихова питања.

«Односи између ЕУ и НАТО су од виталног значаја, посебно у окружењу у којем смо суочени са самоувереном Русијијом и екстремизмом и насиљем на Блиском истоку и у северној Африци», рекао је Столтенберг.

Он је такође објаснио да Алијанса намерава да распореди веће копнене снаге у балтичким државама.

Посланици су поздравили одлуку НАТО да пружи помоћ ЕУ у решавању проблема миграната у Егејском мору. Алијанса ће пружити подршку Грчкој, Турској и европској Агенцији ФРОНТЕКС у области надзора.

Ката

Тагови: ; ;