Ирански министар за нафту Биџан Занганех је окарактерисао споразум о замрзавању производње нафте између Саудијске Арабије и Русије као «добар виц», јавља иранска новинска агенција ISNA, а преноси Танјуг.

«Поједине суседне државе су повећале производњу протеклих година на 10 милиона барела дневно и извозе ту количину, а затим кажу ‘хајде сви да замрзнемо производњу нафте'», рекао је Занганех, а преноси агенција Frans press.

nafta-657

 

«Они замрзавају производњу на 10 милиона барела дневно, а ми на милион барела дневно. То је стварно добар виц», додао је он.

 

У настојању да стабилизују презасићено тржиште нафте, Русија и чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), попут Саудијске Арабије, Венецуеле и Катара, објавиле су прошле недеље да су постигле прелиминарни договор о замрзавању производње на нивоу из јануара, под условом да их у томе следе и други произвођачи.

Оваква вест је донела наду да ће доћи до стабилизације тржишта, након што се цена нафте прошле недеље приближила 13-годишњем минимуму због презасићености тржишта, наводи Frans press.

Ката

Тагови: ; ;