Чињеница да је већина младих Срба уз Русију, док на западу препознају „леп живот“, парадокс је само за злонемрне и неупућене. Запад леп живот никада није преливао на колоније

нато

 

Бранко М. Жујовић

 

Руски утицај у Србији расте, док је подршка европским интеграцијама опала на мање од 50 одсто, чуло се у Београду на скупу о руском утицају на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије. Скуп је, уз подршку америчке амбасаде у Београду и Фондацију браће Рокфелер, организовао Центар за евроатлантске студије.

 

 

На скупу се чуло да последње две године у Србији расте подршка Русији, а да, када је реч о култури, забави, школовању, послу, здравственом систему, моделу земље, животном стандарду и слободи медија и говора млади „преферирају“ Запад.

 

 

На овом месту крије се главна подвала организатора скупа. Чињеница да је већина младих Срба уз Русију, док на западу препознају „леп живот“, парадокс је само за злонемрне и неупућене.

 

 

Зашто тако мислим?

 

 

Најпре, подршка младих Срба Русији потиче из њиховог дубоког осећаја историјске, језичке, културне и верске повезаности са Русијом, кризе српске државе и скорашње неправде коју су Србима нанеле САД, ЕУ и НАТО.

 

 

Млади људи у Србији одлично знају, чак и осећају, да Србије (дугорочно) нема без Русије. То је геополитички аксиом. Стога је њихова опредељеност више него разумна и оправдана.

 

 

Томе у прилог говори и податак, изнет на скупу, да 77 одсто младих Срба подржава увођење руског политичког система. То је, такође, њихова реакција на стање у ком се налази Србија. Мислим на стање испод медијских ружичастих растера, управо на питања привреде, безбедности, општег морала у друштву и будућности.

 

 

Са друге стране, ти исти млади људи, нарочито они који путују, знају да се у земљама Запада још увек удобно живи. Али, не потцењујмо њихову интелигенцију онако како то чине НАТО агентуре.

 

 

Млади Срби одлично знају да се леп живот не простире даље од Запада, да се не прелива на колоније. Укратко, када би се америчка унутрашња политика, од њиховог грађанског рата наовамо, преливала и на америчку спољну политику, свет би био, ако не срећно, а оно макар знатно мање несрећно место.

 

 

Знају млади Срби да разликују живот на Западу од магле, коју им у име тог живота, кријући се иза њега, Запад продаје већ 16 година на југоистоку Европе. Живот на Западу и живот у Србији под Западом, напросто, нису исто.

 

 

Изнети подаци у ствари су сјајна основа да се млади људи запитају како да артикулишу и политички усмере своје ставове. Прави парадокс, наиме, лежи у чињеници да земља са 80 посто подршке Русији клизи ка Западу, односно ка страни која је антируска.

 

 

Тагови: ; ;