Посланик СДА у бх. парламенту Шемсудин Мехмедовић није добио сагласност америчких власти за посету школи НАТО у Немачкој, јер није прошао безбедносну проверу, наводи Вечерњи лист.

мехмедовић

 

И док му је због провера ускраћено учешће на одређеним семинарима, хипотека сумњиве ратне прошлости — веза с муџахединима и држављанства која им је додељивао, ипак не спречава Мехмедовића да буде члан парламентарне Комисије за одбрану и безбедност, која надгледа рад безбедносних агенција и разматра поверљиве извештаје.

Да је Мехмедовић због ратне прошлости и блискости с муџахединима у последње време све ређе гост на скуповима које организује НАТО у јавности се спекулише већ одавно.

Ипак, Мехмедовић истиче да је томе писао «Вечерњи лист» који је близак Човићу.
«Према томе, то су наша политичка препуцавања, ја о томе не знам ништа», истиче Мехмедовић.
За Мехмедовића су то политичка препуцавања, а за упућене повезаност с муџахединима и њиховим крвавим трагом тешких ратних злочина на подручју Тешња и Теслића за који су награђени бх. држављанствима.
Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност, истиче да је јасно да Шемсудин Мехмедовић више никада неће моћи проћи било коју озбиљнију проверу НАТО-а због својих веза са радикалним исламистима, са лицима повезаним и са Исламском државом и Ал каидом.
«Мехмедовић је, међутим, предмет западних провера и због доделе држављанстава коју је он у неограниченим количинама достављао исламистима под разним именима и под разним идентитетима», каже Галијашевић.
Због истих веза, на мети озбиљних западних провера могао би се наћи и Шефик Џаферовић, каже Галијашевић, и додаје да је незамисливо да таква лица повезана с највећим безбедносним ризицима, не подлежу квалитетним проверама у БиХ, већ се налазе на важнијим местима у парламенту. У том контексту многи виде и константне атаке Шемсудина Мехмедовића на помоћника министра безбедности Вјекослава Вуковића под чијом палицом су бројним муџахединима одузета држављанства.
Под изговором закона, Мехмедовић тражи његову суспензију и забрану приступа тајним подацима.
«Уствари, кроз бес према Вуковићу се артикулише бес тих исламистичких структура. Из Гвантанама стижу изјаве људи из Алжирске групе о Мехмедовићу и његовој улози као и многе изјаве о Шефику Џаферовићу, о злочинима на Озрену и приликама у Зеници», наглашава Галијашевић

. Да сумњива ратна прошлост кадрова СДА све чешће наилази на непробојан зид америчких провера показују и примери ускраћивања амбасадорске функције Бисери Турковић у Бриселу и Вашингтону, а никаква тајна није ни да актуелни шеф обавештајне службе, због биографије са ставкама ратне муслиманске јединице Бисери и АИД-а, Осман Мехмедагић Осмица није био по вољи Американцима.

РТРС

Тагови: ; ;