Пентагон је саопштио да двоје српских држављана који су страдали прошле недеље у Либији вероватно нису погинули у америчком бомбардовању чија је мета био вођа Исламске државе у тој земљи.

 

Pentagon-660-x-330

 

«Информације које за сада имамо не подржавају» тврдњу Београда да су двоје Срба погинули у бомбардовању, рекао је портпарол Пентагона Џеф Дејвис.

 

Он је рекао да би тела две жртве, мушкарца и жене, чије слике су пренете преко друштвених мрежа, требало да имају много теже повреде да су заиста страдали у бомбардовању које је изазвало веома велике штете.

 

Те фотографије «не одговарају ономе што бисмо могли да очекујемо за бомбардовање тих размера», рекао је Дејвис и додао да САД настављају да разматрају расположиве информације.

 

Према наводима српских званичника, службеници амбасаде Србије у Либији Слађана Станковић и Јовица Степић погинули су у америчком бомбардовању упоришта Исламске државе у граду Сабрата у петак. Они су били отети у Либији у новембру.

 

Америчке власти су одмах изразиле сумњу да су они страдали у америчком бомбардовању, наводећи да су њихови дронови посматрали ту локацију недељама и да нису приметили присуство цивила.

 

Како наводи агенција Франс прес, ова несигурност показује колико је тешко за америчку војску да са сигурношћу утврди резултат својих ваздушних удара, упркос капацитетима за надзор из ваздуха који имају са дроновима.

 

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Џон Бренан данас је такође одбио да потрвди да је у бомбардовању убијен човек који је био главна мета, Нуредин Шушане, познат као Сабир, један од вођа Исламске државе, који, како се верује, стоји иза два терористичка напада у Тунису прошле године.

 

«Још се процењује шта се с њим догодило», више пута је поновио Бренан у интервјуу за јавни радио Ен-Пи-Ар.

 

«Оно што радимо у оваквим случајевима јесте да скупљамо додатне обавештајне податке и да нађемо све што се може наћи о томе ко је био тамо у тренутку бомбардовања», рекао је Бренан.

 

У америчком ваздушном удару у зору у петак у Сабрати погинуло је око педесет људи.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ; ;