«Политичка елита у Црној Гори је под притиском Запада по питању приступања у НАТО», изјавила је Марија Захарова, наглашавајући да је одлука о судбини државе без да се грађани питају — неприхватљиво.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекло да је улазак Црне Горе у НАТО понижење за земљу, преносе РИА Новости.

download

 

«Знате, то је посебна врста понижења. Јуче су их бомбардовали, а данас стварају осећај да земља жели да дође у НАТО као у азил. То је наметање стокхолмског синдрома. То је уверење жртве да треба да воли свог мучитеља, док су још увек жива сећања на бомбардовање у региону», рекла је она у интервјуу за лист «Аргументи и факти».

Захарова сматра да је политичка елита у Црној Гори под притиском Запада.

«Где је ту демократија? Демократија — то је када питате људе за мишљење, када одржите референдум. На Криму је спроведена демократија, јер је по први пут људима дата могућност да кажу шта мисле. Шта се дешава у Црној Гори? Хоће ли бити као на Космету када је Запад донео једнострану одлуку? Вашингтон је командовао и Космет је одвојен од Србије», нагласила је она.

У том смислу, она је рекла да о питању приступања НАТО треба да одлуче Црногорци. «Ми покрећемо ово питање на међународном нивоу, говоримо о томе да је притисак Запада на руководство ове земље погрешно. Одлука о судбини државе треба да је у рукама грађане. Ово што се дешава није прихватљиво и у супротности је са основама међународних односа за које се залажемо», — рекла је Захарова.

Ката

Тагови: ; ;