Председник Албаније Бујар Нишани изјавио је у Сарајеву да је од чланова Предсједништва БиХ затражио да преиспитају могућност ревизије става БиХ у вези са признавањем Косова и докумената косовских грађана.

алб пред
«Поделио сам свој став са члановима Председништва БиХ јер је моја жеља да Босна и Херцеговина призна Косово. Верујем да би то био добар корак и за Косово и за цели регион», рекао је албански председник Бујар Нишани.
«Мислим да је то реалност.Такође и косовске документе.Ово питање има и унутрашњу димензију-право на слободу кретања и економски развој. Драго ми је да сам наишао на велико разумевање и добру вољу чланова Председништва БиХ», додао је он.
Разумевање и добра воља односи се само на слободу кретања људи, каже члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић. Тврди да подршку за признање самопроглашеног Косова албански председник од њега на састанку није добио.
«Косово и Метохија је део Србије и ту се ништа неће променити. Признавање Косова је тема о којој ми уопште немамо намеру да разговарамо и та тема никада неће бити на седници Председништва БиХ док сам ја његов члан», истакао је Иванић.
Одлука о признању Косова не може да буде донесена без Републике Српске, а Српска нема намеру да призна самопроглашено Косово — јасно поручује председник Српске Милорад Додик.
«Србија води преговоре са ЕУ, дефинисаће свој однос према Косову и то је оно што ћемо ми пратити. Осим што председник Албаније Бујар Нишани то тражи, другог разлога за тако нешто нема и наша одлука неће бити промењена», нагласио је Додик.
Албански председник или је заборавио или намерно игнорисао мишљење Републике Српске по овом питању. Како год, на изражене жеље Нишани је веома брзо добио одговор, а и жеље су очигледно — пусте.

РТРС

Тагови: ; ; ; ;