Црна Гора jе подељена у ставу о НATO-у, показало jе истраживање ИПСOС-а.

 

«Не у НАТО!» — митинг у Подгорици. Ексклузивни снимци

 

Уколико би ове недеље био одржан референдум за чланство Црне Горе у НATO, 76 одсто грађана би изашло на гласање, јавили су црногорски медији а преноси Танјуг.

 

У том случаjу за учлањење Црне Горе у НATO би гласало 42 одсто грађана, док би против гласало њих 38 одсто.

 

Без обзира на то да ли лично подржаваjу НATO или не, чак 70 одсто грађана веруjе да ће Црна Гора на краjу постати чланица НATO-а, показало jе истраживање ИПСOС-а.

 

Према истраживању ИПСOС-а, ове године 48 одсто грађана Црне Горе има формирано позитивно мишљење о НATO-у, а 47 одсто негативно.

 

«Oд септембра 2015. године се бележи значаjно повећање процента грађана коjи имаjу позитвно мишљење о НATO савезу. Oд тада до фебруара 2016. проценат грађана коjи имаjу позитивно мишљење према НATO савезу jе порастао са 35 на 48 одсто», истичу у ИПСOС-у.

 

Међутим многи политиколози у Црној Гори изражавају несагласност са истраживањама у земљи и верују да је око 70 одсто грађана против евентуалног уласка у НАТО.

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. На Варшавском самиту алијансе, на пролеће ове године, очекује се нова формализација о њеном приступању.

Тагови: ; ;