Председник Србије Томислав Николић заказао је за данас седницу Савета за националну безбедност, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је истакао да Србија не може да постане талац ситуације у мигрантској кризи због притиска Македоније и Аустрије.

 

Aleksandar-Vucic-i-predstavnici-SANU-4-620x350

 

Стефановић је за РТС рекао да је евентуално ангажовање припадника Војске Србије на границама уставна надлежност председника државе, те да се очекује да ће се на седници Савета за националну безбедност донети неке од одлука које ће ставити безбедносне структуре у повишени степен приправности.

 

«То не значи да ће Војска Србије бити упућена на границе, пошто ми добро контролишемо све са постојећим снагама, али је увек добро за земљу да имате све своје капацитете спремне да реагују и да постоји таква могућност. Ако ти људи похврле ка Србији преко разних места онда би то за нас представљао ризик, што не желимо да дозволимо», рекао је Стефановић.

 

Како је истакао, наше снаге су спремне за тај сценарио.

 

Упитан да ли може да се деси да се у Србији направи тампон зона, да избеглице које су на нашој територији не могу ни напред ни назад, Стефановић је рекао да се то не може десити. Како каже, увек је могуће да један број њих затражи азил и док се не заврши та процедура они ће проводити време у Србији, али да је за последњих годину и по дана тај број био мали.

 

Министар унутрашњих послова понавља да ће се Србија и даље понашати одговорно и да ће примењивати исте мере као и остале земље на мигрантској рути. Каже да је суштински проблем профилација и да Србија жели да се договоримо где ће бити центар за профилацију.

 

Тренутно на територији Србије 1.800 миграната.

 

Mађарска jе јуче саопштила да jе у фебруару дошло до наглог пораста броjа миграната коjи покушаваjу илегално да пређу мађарско-српску границу, што jе први значаjниjи притисак на њеноj jужноj граници од изградње ограде прошле године. Oко 1.500 миграната покушало jе илегално да уђе у Mађарску из Србиjе овог месеца, а само овог викенда њих 500.

 

Европска комисија признала је јуче да је ситуација са избеглицама на Балкану забрињавајућа и конфузна и да страхује од хуманитарне кризе у земљама на Балкану. Иако комесар за миграције Димитрис Аврамопулос тврди да је стално «са свима у контакту», све је очигледније да земље «балканског пута» (Македонија, Србија, Хрватска, Словенија и Аустрија) окупља Беч, а да Брисел нема контролу над овом «регионалном сарадњом».

 

Агенције

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;