Комеморација погинулим радницима амбасаде Србије у Либији Слађани Станковић и Јовици Степићу одржана је данас у Министарству спољних послова а ресорни министар Ивица Дачић обећао је да ће истина о њиховом страдању бити саопштена и њиховим породицама и јавности.

 

Libija-ubijeni-radnici-ambasade-620x350

 

Став Пентагона да службеници српске амбасаде нису страдали у бомбардовању сматраћемо делом глобалног обрачуна између великих сила, осим уколико нам Пентагон не достави доказе да су њихове тврдње тачне, поручио jе данас и премиjер Aлександар Вучић.

 

«Kад су одбукциjу спровели наши лекари, немамо сумње како су ти људи настрадали. Kад имате 12 рана на телу истовремено добиjених, недвосмислено од експлозиjе, онда они (Пентагон) мораjу да нам покажу било какав доказ коjи би нас увукао у било какву другу причу», рекао jе Вучић, одговараjући на питања новинара о саопштењу Пентагона.

 

На констатациjу новинара да Пентагон тврди да би тела Jовице Степића и Слађане Станковић била у горем стању да су страдали у експлозиjи, Вучић jе одговорио да не зна како Aмериканци знаjу у ком су стању тела, али да су њему изгледала лоше и да пре тога нису имала ни модрицу.

 

«Oчигледно да су повреде наступиле jедновремено, али, нека даjу они сателитске снимке, нека нам покажу и даjу доказ за било шта», истакао jе Вучић.

 

Пентагон је јуче саопштио да двоје српских држављана који су страдали прошле недеље у Либији вероватно нису погинули у америчком бомбардовању чија је мета био вођа Исламске државе у тој земљи.

 

Ппортпарол Пентагона Џеф Дејвис је рекао да би тела две жртве, мушкарца и жене, чије слике су пренете преко друштвених мрежа, требало да имају много теже повреде да су заиста страдали у бомбардовању које је изазвало веома велике штете.

 

Других доказа у САД немају. Међутим Американци се нису извинили Србији и породицима Степић и Станковић.

 

Према наводима српских званичника, службеници амбасаде Србије у Либији Слађана Станковић и Јовица Степић погинули су у америчком бомбардовању упоришта «исламске државе» у граду Сабрата у петак. Они су били отети у Либији у новембру.

 

Агенције

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;