Да ли због руских претњи нуклеарним оружјем или нечег другог, све указује на то да се Ердоган повлачи.

Пише: Александар Меркурис

Новинар истраживач Роберт Пери изнео је запрепашћујућу тврдњу, која је прошла потпуно неопажено.

Цитирам Перијеве речи:

„Извор близак руском Председнику Владимиру Путину рекао ми је да су Руси упозорили турског Председника Реџепа Таипа Ердогана да је Москва, уколико је потребно, спремна да употреби тактичко нуклеарно оружје како би сачувала своје трупе од турско-саудијских напада“.

Како је Турска чланица НАТО, било какав конфликт те врсте убрзо би се претворио у свеобухватни сукоб. У принципу био бих врло скептичан да ми овакву причу донесе неки анониман извор. Међутим, Пери је међу најпоузданијим новинарима највишег интегритета и нема сумње да му је то пренео прави извор.

66459

Наравно, могуће је да извор измишља причу или да није близак Путину, као што Пери то верује. Међутим, руски Савет безбедности је 11. фебруара одржао састанак са необично кратким извештајем за јавност, а истог дана је руска војска известила Путина о бројним изненадним војним вежбама у јужном војном дистрикту, што указује на то да се руска војска припрема за брзу акцију уколико се за тим укаже потреба.

Ако је заиста издато такво упозорење, онда се то могло десити истог дана, или можда дан касније, како би се поклопило са војним вежбама, чије значење би било врло јасно Америци и Турској. Састанак Савета безбедности би у том случају био сазван како би га размотрио и овластио.

Ката

Тагови: ; ; ;