МИП Русије намерава да покрене на међународним форумима питање напада на свештеника и цркве Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, изјавио је овлашћени представник МИП РФ за људска права, демократију и владавину права Константин Долгов.

 

1367699068_pasha

 

«Настављају се опсадна дејства десничарских радикала против цркава Московске Патријаршије у Украјини и напади на свештенике. То је већ тенденција већих размера, не ради се о појединачним случајевима. Органи власти и органи за очување реда пасивно посматрају овакве радње, или на овај или онај начин директно или индиректно учествују у њима,» — изјавио је он на седници Комитета за друштвену подршку становника југоистока Украјине у Савету Федерације.

 

Константин Долгов је ове инциденте окарактерисао као «изузетно опасну појаву и још један у низу озбиљних прекршаја међународних обавеза Украјине у области људских права и владавине права».

 

«Подразумева се да можемо и да је потребно да ове чињенице истакнемо и на међународним формумима,» — додао је он.

 

Расколници у Украјини настављају да насилним путем стављају под своју контролу цркве и манастире који се налазе под јуриздикцијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије по целој Украјини.

 

У децембру у селу Птичје у округу Ровно агресивне присталице «Кијевског патријархата» и радикали из «Десничарског сектора» су блокирали вернике у храму без воде у хране. Парохијани су бранили храм више од недељу дана, једна жена је завршила у болници у критичним стању. Остали су задобили многобројне ране, а повређен је и сам свештеник.

 

 

Патријарх Московски и целе Русије Кирил такође је забринут због акција уперених против Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије у Украјини, саопштава прес служба Руске православне цркве.

 

«До сад је насилним путем отето више од 30 храмова украјинске православне цркве а више од десет је под опсадом украјинских расколника и националиста који покушавају да спроведу «добровољну предају» храмова у руке такозване «Кијевске патријаршије»»- рекао је Патријарх Кирил током посете православном центру Шамбези у Швајцарској.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;