Српски политиколог Стеван Гајић учествовао је у емисији «У ствари» агенције Новински фронт. У емисији он је објаснио како и због чега је донесен Закон о сарадњи са НАТО пактом.

 

Србија је са доношењем овог закона изгубила и последње остатке суверенитета у области безбедности. У Русији ме питају да ли ће Србија ући у НАТО. То у ствари и није важно, јер НАТО по овом споразуму има сва права а при том ми немамо никаква права.

 

НАТО види Србију као бескорисну за остваривање њихових циљева. Српски војници не могу бити корисни за њих. Србија је традиционални пријатељ Русије и Србија се разликује од источне и западне Европе по томе што ни један Србин никад није ратовао против Руса.

 

Разумевајући лекцију из историје они не желе да имају проблем у свом залеђу то јест на источном фронту који се неформално води између Русије и запада а формално је оличен у грађанском рату у Украјини.

 

То значи да њима није довољно што је Србија «меко» окупирана, него желе да у потпуности онеспособе српску војску за било какве интервенције.

 

Наравно ово је довело до протеста становништва. Парламент је радио викендом како би људи мање обраћали пажњу на медије, а плус државни медији скоро ништа нису саопштавали. 19-тог је Николић потписао овај закон а већ 20-тог је на улицама било између 15 и 20 хиљада људи, а при том људи су за протест сазнали преко интернета.

 

 

Тагови: ; ;