Позив директора Канцеларије за КиМ као и преосвећеног владике Епископа рашко-призренског Теодосија да за потребе СПЦ Срби на Косову и Метохији који раде у преосталим институцијама државе Србије у јужној српској покрајини месечно издвајају по 5% од личног дохотка је у најмању руку неозбиљан, наводи се у саопштењу за јавност Друштва Српско-словенске солидарности (Косовска Митровица).

Kosovo_je_srbija.11

Ово из разлога, што се Срби који раде у институцијама државе Србије и сами налазе у економској кризи много већој него остали грађани Србије. Није тачна изјава директора Канцеларије за КиМ да Срби на Косову и Метохији имају дупле плате јер им је те плате још много раније укинуо ондашњи министар за Косово и Метохију Горан Богдановић. Касније је те плате још више редуцирао Александар Вучић смањујући за скоро 15% плате и пензије.
Успостављањем праве границе, коју актуелна власт још увек назива административном линијом, између Косова и Метохије и централне Србије, Срби на Косову и Метохији су изложени двоструком опорезивању због чега је живот много скупљи него у остатку Србије. С тога један овакав позив високих државних и црквених великодостојника је нови „намет на вилајет“ преосталим Србима у јужној српској покрајини.
Главни разлог за издвајање новчаних средстава из личног дохотка јесте рад народних кухиња на Косову и Метохији. Не спорећи право Српској православној цркви да се бави хуманитарним радом, финансирањем и радом народних кухиња у централној Србији и Војводини баве се општине односно центри за социјални рад. Што значи да је то пре свега обавеза државе Србије. Како на Косову и Метохији још постоје српске општине и центри за социјални рад питањем социјале морале би да се баве ове институције.
Иначе, када су у питању прилози цркви Срби на Косову и Метохији, нарочито у Косовској Митровици, су невероватно пристојни. Искључиво средствима грађана је изграђена катедрална црква у Косовској Митровици као и уређење комплетног простора око ње чија је вредност скоро 1.000.000 евра. Грађани из овог дела Косова и Метохије, су опет својим средствима, финансирали градњу скоро осамдесет одсто духовне академије са више од 2500 квадрата. Додуше, онда када су новац прилагали цркви њихова матерјална ситуација је била много, много боља.
Ипак, оно што Срби на Косову и Метохији не могу да опросте преосвећеном владици Тедосију јесте његов атак на свог духовника владику рашко-призренског у егзилу Артемија Радосављевића. Одласком владике Артемија опустели су српски манастири на Косову и Метохији јер је са њим кренуло више од стотину монаха и монахиња. И међу народом на Косову и Метохији је дошло до раскола јер једни и дан данас уважавају владику Артемија а други Теодосија. У време када се бије битка за Косово и Метохију оваква подела у српској цркви је Србима била најмање потребна.
Мало је необично да имајући у виду да је владика Теодосије позвао Србе да изађу на сепаратистичке изборе зашто се није обратио за новчани прилог и оним Србима од којих су неки и министри, градоначелници а налазе се на платном списку самопроглашене републике Косово. Још је чудније да директор Канцеларије за КиМ и његови службеници у Београду који живе на рачун бриге за Косово и Метохију или боље рећи небриге, не дају личне прилоге цркви већ шаљу позив другим грађанима.
У крајњем случају, уместо што председник Владе Србије ради прања своје биографије поклања Сребреници 5.000.000 евра боље је да је тај новац усмерио Епархији рашко-призренској ако им је он заиста неопходан.

 

 

У Косовској Митровици
Председник Друштва Српско-словенске солидарности
дипл. инж. ел. Момир Касаловић

Тагови: ; ; ; ;