Да ли због руских претњи нуклеарним оружјем или нечег другог, све указује на то да се Ердоган повлачи.

Пише: Александар Меркурис

Запад не подржава Турску

Сваког дана нам стижу вести о напредовању сиријске војске и њених савезника у северној Сирији. Последња информација коју смо добили је да је сиријска војска повратила последње веће упориште побуњеника у провинцији Латакија и да су сада на само неколико километара од града Идлиб. Полако, али сигурно, клопка око џихадиста у Алепу се затвара. У међувремену, било због претњи Москве или ургирања Вашингтона, Саудијска Арабија и Турска нису своје речи претвориле у дела.

Дуго најављивано распоређивање саудијских авиона у америчкој бази Инџирлик било је много мањег обима него што се мислило, а може заправо да се не догоди уопште. Турци се јавно држе свог става да неће сами послати своје трупе у Сирију, што заправо значи да неће извршити инвазију на Сирију уколико не буду имали сагласност САД или њихово директно укључивање у напад.

66459

Турске акције су се до сада сводиле на прекогранично бомбардовање Азаза и захтева да се Курди држе подаље одатле будући да Турци тврде да ту желе да направе тампон-зону. Чак и овакви потези су били превише за неке савезнице Турске унутар НАТО, доводећи до осуда неких чланица НАТО због гранатирања Курда.

Интересантно је да западне силе не изгледају раде у подршци турским акцијама против Курда у Сирији и Ираку, који су, за разлику од турских Курда, стајали иза напада на војни конвој у Анкари, те су турске власти одлучиле да гађају курдске мете у Ираку, а не у Сирији.

Ситуација је и даље превише напета и прерано је рећи да ли је криза (уколико уопште постоји) прошла. Било због руских претњи нуклеарним оружјем или због америчких, или чак позива његове војске да се уздржи, све указује на то да се Ердоган повлачи. Сваким даном шансе за турску инвазију су све мање. Следећих неколико недеља ће одлучити ово питање.

Ката

Тагови: ; ;