На сајту Викиликса се већ неко време налази строго поверљив извештај БНД-а који говори о организованом криминалу на простору Косова и Метохије, подели територије на криминалне зоне којима управљају кланови зарад обављања нелегалних активности и поделе тако зарађеног новца.

 

Vikiliks-OK

Извештај је означен, односно закључен, 22. фебруара 2005. године и вредан је прилог примера попустљивости Запада пред криминалом који је не само евидентан већ тотално преовлађује на КиМ.

Оригинално је објављен под називом (клик на везу) BND Kosovo intelligence report, 22 Feb 2005 — WikiLeaks  а овде је по први пут преведен са немачког на српски језик.

Кроз криминалне активности, повезани су сви шиптарски лидери, то јест «политичари» који тако користе прилику да се додатно богате, наводи се у извештају БНД-а. Међу најутицајнијима је Хашим Тачи, а уважени су, већ сасвим очекивано, Рамуш Харадинај, Агим Чеку, Беџет Пацоли и многи други не само на шиптарској страни…

Наводе се и занимљиви подаци да су Погром 17. марта 2004. године припремале заједнички шиптарске и српске групе организованог криминала. Тај део извештаја, ипак, делује као да је урађен под јаким дејством политичког става Владе Немачке и Запада јер се као разлози једино помињу криминалне активности али не и прогон, убиства и уништавање имовине Срба и неалбанаца са циљем да они буду трајно протерани. Дакле, уклоњен је политички фактор као и етнички инспирисана мржња према Србима те се треба прихватити са одређеном резервом.

Такође, ни једном речју се не помиње трговина органима отетих Срба за које постоји сумња да се до данас није прекидала.

Превод докумената која су пред вама представља јединствен пример овог извештаја на српском језику који су и велики медији одбили да објаве.

 
Тек, случај је затворен иако се у закључку наводи не само да овакво царство криминала представља опасност по читаву Европу, већ и да ће бити немогуће да се дође до било каквог мира јер нестабилност је најпогодније тло за несметано бављењем организованим криминалом који доноси велике приходе а којима се не контролишу само одређени људи већ финансирају и службе безбедности, као и одређене политичке кампање.

 

Интегралну верзију извештаја можете прочитати овде

 

Тагови: ; ; ;