У Москви, у конференцијској сали «Известија» одржана је, уз подршку Савеза добробољаца Донбаса Међународна добровољачка конференција посвећена улози добровољаца у супротстављању државном и међународном тероризму, и заштити људских права. Извештај о догађају објављује прес служба организације.

 

P2q0cESj17o

 

Током првог дана на конференцији су наступили Славко Никић председник Савеза српских добровољаца и ветерана (Србија) и Војин Гишић, заменик председника Савеза српских ветерана и добровољаца (Република Српска). Такође и други учесници из Русије и Новорусије су истакли значај Срба у ослободилачком рату у Донбасу.

 

«Многи Срби су учествовали у заштити цивила, и спречавању хуманитарне катастрофе у Донбасу. Ми стално осећамо подршку братског српског народа. Само заједно ћемо остварити срећу мир и просперитет наших народа»- рекао је Александар Бородај шеф Савеза добровољаца Донбаса.

 

«Мислити руски значи мислити на своју Отаџбину, породицу и народ»- рекао је Славко Никић председник Савеза српских ветерана и добровољаца Србије.

 

XhgMaZGqGKw

 

Осим тога, с обзиром на тешку ситуацију у свету посебна пажња је посвећена проблемима Курда.

 

«Данас је важан дан за Курдистон пошто је данас споразум о примирју ступио на снагу»- рекао је Фархат Патиев ко-председник Савета федералне, национално културне аутономије курда у Русији.

 

Међутим одмах након његовог наступа стигла је информација о турским војним акцијама против курда.

 

PuuzV1nlC4E

 

Током прес конференције председник Савеза добровољаца Донбаса Александар Бородај апеловао је на међународне организације да се уједине у борби против међународног и државног тероризма.

 

«Мислимо на стварање јединствене добровољачке организације. Свет се налази на граници катастрофе. И сада је време за стварање једног таквог покрета који ће окупити људе из разних земаља света против агресије за заштиту права и слобода сваког човека. Заједно можемо да победимо»- рекао је он.

 

Потом је потписан споразум о сарадњи и узајамној помоћи између Савеза добровољаца Донбаса и Савеза српских добровољаца и ветерана.

 

 

Тренутно радимо на заједничким изјавама свих учесника конференције, саопштила је прес служба Савеза добровољаца Донбаса.

 

 

 

 

 

 

Тагови: ;