Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко, изјавио је у свом интервјуу Интерфаксу да би Украјина и Донбас могли да се раздруже као што су то урадиле својевремено Чешка и Словачка.

 

захарченко

 

«Најлакши начин да се прекину непријатељства је, ако Кијев на то пристане мирно раздруживање Донбаса и Украјине као што су то својевремено урадиле Чешка и Словачка»- рекао је он.

 

Он је такође рекао да је у овом моменту оваква варијанта мало вероватна али да у будућности није немогуће да се овако реше ствари.

 

«У овом моменту је мало вероватно да би Кијев пристао на ову варијанту али она није искључена у будућности. На пример да Вашинтону иде у прилог раздруживање Украјине и Донбаса по Чешко-словачком сценарију»- рекао је Захарченко.

 

Захарченко је поменуо и другу варијанту-конфедерацију.

 

«Ако Кијев жели да искрено испуни своје обавезе из Минска можемо да разговарамо о изградњи конфедерације која би представљала заснивање нових односа. Међутим тешко да ће Кијев то прихватити»- рекао је Захарченко.

 

 

Опцију замрзнутог конфликта као у случају Придњествља у овом случају не долази у обзир.

 

«За разлику од Придњестовља код нас није могућ замрзнути конфликт јер имамо директну границу са Русијом и понашаћемо се као независна држава»- рекао је лидер ДНР.

 

Он је додао да у сваком случају, какав год био исход  неопходно је да све стране уваже став народа Донбаса исказан на референдуму из 2014.

 

 

НОВОРУСИЈА