Непознати вандали демолирали су на Косову и Метохији цркву Успенија Пресвете Богородице, која се налази у Средачкој жупи, код Призрена. Вандализам у овој светињи из средњег века , која је смештена изнад засеока Пејчићи села Средске, на Шар планини, открио је овог викенда Саша Добросављевић, који живи у Београду, али редовно одлази на Косово и Метохију и стара се о цркви.

 

црква Призрен

– Затекао сам језив призор, врата су била обијена, иконе побацане по земљи, а ископане су рупе на зиду и у поду, као да су нешто тражили. Заиста не знам шта да кажем, ово је мала црква, али за нас Србе из тог краја изузетно значајна светиња. У њој никада није остављан новац, нити било каква друга материјална вредност да би се овде радило о некој обичној пљачки – узнемирено каже Добросављевић.

 

На ову цркву пуцано је из ватреног оружја у априлу 2012. године, али нико због тога није кривично одговарао. Рупе у зиду и на поду, а на основу ранијих искустава у деловању шиптарских терориста, вероватно су ископане како би се ту поставио експлозив.

 

Један од мештана из Средске Н.С. каже да је јасно ко је ово урадио и да је скрнављење цркве још једна порука Србима да се не враћају на своја огњишта.

 

– Докле ће више албански зулумћари да нам уништавају светиње по Космету – каже овај средовечни мушкарац , расељен у централној Србији.

 

Црка Успенија Пресвете Богородице датира из средњег века, а према неким народним казивања постојала је још у време Немањића. У њој се служба одржава само једном годишње, на Велику Госпојину, 28. августа, а у последњих неколико година све је већи број расељених Срба из тог краја долазио на службу. Иначе, у Средачкој жупи је до 1999. године живео велики број Срба, али их је сада мало преостало, углавном стараца и старица.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;