Проусташка Аутохтона хрватска странка права (А-ХСП) постројила је на загребачком Тргу бана Јелачића своју страначку, црнокошуљашку «војску». За разлику од лани, ове године је власт удовољила њиховом захтеву за окупљање.

crnokošuljaši

Уочи одржавања најављеног «постројавања часника на Тргу бана Јосипа Јелачића у Загребу», на том централном загребачком тргу је поређано десетак полицијских возила, очито спремних да реагују у случају евентуалних немира, преноси портал Индекс.

 

Око петнаестак «црнокошуљаша» постројило на Тргу, јавља Н1.

Они су дали свечану заклетву да ће се борити «за ослобођење Хрватске из ропства Европске уније».

На другој страни Трга окупили су се контрадемонстранти из Радничке фронте, њих педесетак, који су развили транспаренте.

 

«Поручујемо свим фашистоидним снагама у Хрватској, које својом ултрареакционарном злочиначком идеологијом желе да очувају хрватски тајкунистан такав какав јесте или да од њега начине још назадније место, да им нећемо допустити да неометано марширају улицама наших градова», поручују из Радничке фронте.

 

Индекс подсећа да је пре тачно годину дана А-ХСП такође најавио постројавање своје војске и заклетву домовини на Тргу бана Јелачића, али након што је полиција скуп прво одобрила, уследила је жестока реакција јавности, па је тадашњи министар унутрашњих послова Ранко Остојић окупљање ипак забранио.

 

 

(РТС)

Тагови: ;