Представници великих руских трговинских ланаца који су заинтересовани за сарадњу са српским произвођачима, пре свега у области прехрамбене индустрије, посетиће Србију 10. и 11. марта, најавили су организатори треће међународне привредне изложбе «Експо-Русија Србија 2016» на којој ће учествовати више од 100 компанија из Русије.

rusrb

 

Та изложба ће заједно са трећим Београдским пословним форумом бити одржана у Београду од 16. до 18. марта, а представници трговинских ланаца ће већ 11. марта имати конкретне састанке о могућностима сарадње, најавила је Привредна комора Србије на конференцији за новинаре.

 

Међу трговинским ланцима из Русије биће и други највећи трговац у Русији са којим домаћи произвођачи још нису сарађивали — «X5».

 

Председник организационог одбора «Експо Русија Србија 2016» Давид Вартанов рекао је да ће на изложби учествовати више од 100 компанија из различитих региона Русије које се баве енергетиком, транспортом, ваздушним и железничким саобраћајем, грађевином, пољопривредом, индустријом нафте и гаса, фармацијом, телекомуникацијама, туризмом, банкарством и другим областима.

 

«Руска предузећа напуштају сарадњу са турским компанијама и окрећу се већој сарадњи са фирмама из Србије», поручио је Вартанов који је истакао да су Русији потребне компаније са искуством за изградњу спортских објеката и зграда које ће се користити за светско првенство у фудбалу које ће бити одржано 2018. у Русији.

 

Како каже, постоји велика заинтересованост у Русији за српски зимски и бањски туризам, што је област где би могла туристичка и привредна сараднај две земље да буде доста унапређена.
Вартанов је рекао да Русија планира да размотри могућности за веће испоруке свежег воћа и поврћа из Србије, које је веома тражено на руском тржишту и да ће на изложби бити организован велики број састанака српских и руских привредника.

 

Први замедник директора Трговинског представништва Русије у Србији Дмитриј Трубајчук је рекао да ће већ у марту бити одржан састанак у Москви у коме ће учествовати туроператори две земље.

 

«Тренутно се ради на испитивању могућности да српска предзећа која поризводе аутоделове раде за руске компаније, као што су Ваз, Камаз и друге», навео је Вартанов.

 

Када је реч о прехрамбеној индустрији, Трубајчук је истакао да је у 2015. остварен раст српског извоза прехрамбених производа у Русију од 15 одсто, додајући да би тај извоз могао да буде и значајно већи.

 

Саветник за економска питања амбасаде Србије у Русији Марјан Божовић рекао је да би српски аутокомпоненташи могли да попуне празнину на руском тржишту након престанка сарадње са фирмама из Турске.

 

Саветник за економска питања амбасаде Србије у Русији Марјан Божовић је рекао да Србија, такође, своје туристичке капацитете боље да представи Русији.

 

«Имаћемо ускоро много већи број руских туриста. Србија ту може пуно да пружи, а посебно срдачност и атмосфера добродошлице која је у нашој земљи присутна према руским туристима», нагласио је Божовић.

 

Саветник председника ПКС Вељко Јовановић је рекао да ће на изложби бити речи и о стварању обједињене понуде путем формирања сабирних дистрибутивних центара за фирме које желе да извозе у Русију, као и да се на томе већ озбиљно ради.

 

Јовановић је подсетио да је недавно у Москви завршен Експо сајам прехране на коме су договорени послови вредни 27,6 милиона долара.

 

Јовановић је додао да је укупна вредност извезених пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у Русију прошле године била 270 милиона долара.

 

Организатор изложбе «Експо-Русија Србија 2016» је руски Зарубеж-Експо, а биће одржана уз подршку амбасада две земље и државних органа.

 

Покровитељи су Трговинско-индустријска комора Русије, Трговинско представништво Русије у Србји и ПКС.

(РТС)

Тагови: