Велики руски трговински ланци који су заинтересовани за сарадњу са српским произвођачима, пре свега у области прехрамбене индустрије, посетиће Србију 10. и 11. марта, најавили су данас организатори треће међународне привредне изложбе «Експо Русија — Србија 2016».

српско руски бизнис
Та изложба ће заједно са трећим Београдским пословним форумом бити одржана у Београду од 16. до 18. марта уз учешће више од 100 руских компанија, речено је на конференцији за новинаре у Привредној комори Србије.
Представници трговинских ланаца већ 11. марта имаће састанке о могућностима сарадње. Међу трговинским ланцима из Русије биће и други највећи ланац у Русији, са којим домаћи произвођачи још нису сарађивали, «Икс 5».
Председник организационог одбора «Експо Русија — Србија 2016» Давид Вартанов рекао је да ће на изложби учествовати компаније из различитих региона Русије које се баве енергетиком, транспортом, ваздушним и жељезничким саобраћајем, грађевином, пољопривредом, индустријом нафте и гаса, фармацијом, телекомуникацијама, туризмом, банкарством и другим областима.
«Данас има много могућности које доприносе развоју руско-српских односа. Руска предузећа напуштају сарадњу са турским компанијама и окрећу се већој сарадњи са фирмама из Србије», поручио је Вартанов.
Он је истакао да су Русији потребне компаније са искуством за изградњу спортских објеката и зграда које ће се користити за светско првенство у фудбалу које ће бити одржано 2018. године у Русији. Први заменик директора Трговинског представништва Русије у Србији Дмитриј Трубајчук рекао је да ће већ у марту бити одржан састанак у Москви на коме ће учествовати туроператори две земље.
Саветник председника Привредне коморе Србије Вељко Јовановић рекао је да ће на изложби бити речи и о стварању обједињене понуде путем формирања сабирних дистрибутивних центара за фирме које желе да извозе у Русију, као и да се на томе већ ради.
«Према прелиминарним резултатима недавно завршеног сајма прехране у Москви, договорен је извоз прехрамбених производа у вредности од око 27,6 милиона долара», рекао је Јовановић

РТРС