Центар за евроатлантске студије апеловао је да се престане са паушалним «пребројавањем» и повећањем стварног броја жртава НАТО бомбардовања Србије, поготово имајући у виду да су односи Србије са НАТО-ом све чешћа и жучнија тема у јавности, те да ће се кампања за ванредне изборе «поклопити» са годишњицом бомбардовања.

 

tv-jelena-milic-32

 

ЦЕАС оцењује да се у Србији константно злоупотребљава број цивила и припадника оружаних снага погинулих током НАТО бомбардовања СРЈ, о чему, како наводе у саопштењу, «паушалне оцене» износе и званичници Србије.

 

У саопштењу се наводи да су «стварни бројеви потресни», али и поставља питање чему «непотребно повећање броја жртава».

 

«Свако даље изношење нетачних података биће знак непоштовања жртава, скривених циљева, манипулације јавности, медијске и јавне неодговорности, који са одавањем поште погинулима немају никаве везе», истиче се у саопштењу ЦЕАС-а.

 

Та невладина организација позива се на истраживање Фонда за хуманитарно право, према којем је у Србији и Црној Гори, без Косова и Метохије, у НАТО бомбардовању живот изгубило 275 људи, и то 180 цивила, 90 припадника Војске Југославије и пет припадника МУП-а Србије, а да су, осим троје држављана Кине, сви остали били држављани СРЈ.

 

На Косову и Метохији је, наводи ЦЕАС, погинуло 484 људи, и то 267 цивила — 209 албанских и 58 неалбанских, 171 припадник ВЈ, 20 припадника МУП-а Србије и 26 припадника ОВК, док је од почетка 1998. до краја 2000. године у сукобима на Космету погинуло око 13.500 људи, од чега око 10.800 Албанаца, 2.200 Срба и око 500 Рома и других неалбанаца.

 

«О овом контексту се у Србији много мање прича, и поред масовних гробница косовских Албанаца откривених на територји уже Србије, за које скоро нико пред домаћим судовима још није одговорао», наглашава ЦЕАС.

 

ЦЕАС наводи да је најновији пример оцена председника СНП-а Ненада Поповића да су «током бомбардовања погинуле хиљаде наших грађана».

 

У саопштењу се подсећа и на изјаву председника Србије Томислава Николића поводом петнаестогодишњице бомбардовања о хиљадама невиних жртава, као и на изјаву тадашњег премијера Србије Ивице Дачића, који је говорио о «више од 2.000 људи.»

 

На сајту Амбасаде Руске Федерације у Србији, у тексту поводом обележавања четрнаестогодишњице бомбардовања, наводи се да је тада «убијено најмање 2.500 људи», а сличне процене могле су се чути и од других руских званичника, наводи ЦЕАС.

 

 

(RTS)

Тагови: ; ; ;