«Званична Анкара ће пружити помоћ свим снагама у Сирији које су против режима Башара ел Асада», потврдио је турски Премијер Давутоглу.

Он је истакао да је Турска најзаслужнија што у Сирији постоји умерена опозиција, али и навео да ће Анкара пружити сву помоћ снагама које се боре против инвазије Русије и Ирана, преноси Танјуг.

Ahmet-Davutoglu-Jutjub-650x445

«Ако данас заиста постоји умерена опозиција у Сирији, то је зато што постоји подршка Турске. Ако данас Асадов режим није у могућности да контролише све делове територије, то је зато што опозицији пружају подршку Турска и још неке државе «, сматра Давутоглу.

Турски Премијер је наручио и да ће Анкара «учинити све да помогне својој сиријској браћи и сестрама». Он је рекао да Турска за то не тражи помоћ ни од кога.

«Москва гађа све антирежимске снаге, све групе, Суните, Курде, Турке, Арапе. Није им битно, гађају све који су против Асада. Они настављају да стварају нове групе избеглица које иду ка Турској», пожалио се Давутоглу, додавши да је «међународна заједница нема и не жели да помогне избеглицама».

Он је оптужио Русију да јој је «ултимативни циљ» да се у Турској и ЕУ створи избегличка криза.

Ката

Тагови: ;