На прослави осмогодишњице проглашења независности, у уторак 23. фебруара у амбасади самопрозване Републике Косова у Лондону, председник њене владе, Иса Мустафа, уручио је уверење о ветеранском статусу и једном британском држављанину.

 

дебели Британац ради за мафију

 

Наиме, како преноси сарајевски BIRN, Џонатан Харисон је током 1999. био у саставу 138. бригаде ОВК „Агим Рамадани“ и обучавао је „герилце“ из своје јединице „Делта“ који су нападали Кошаре, „мада није сам учествовао у борбама“.

 

Током церемоније у амбасади, одржани су и прикладни говори.

 

„Сви грађани Косова знају за ваше вредности и ми смо поносни на људе који су се, када је било најтеже, ставили на страну косовског народа“, изјавио је Мустафа. „Ви ћете увек бити пријатељ Косова.“

 

BIRN каже да је Џонатан Харисон, ветеран британског Краљевског ратног ваздухопловства (RAF), такође учесник и рата у Хрватској и Босни. Као разлог за овај ангажман, наводи се Харисонова жеља „да помогне народу Косова да освоји своју слободу“.

 

„Ја сам рођен у слободи“, каже Харисон. „Зашто не бих помогао некоме ко жели ту слободу?“ А судећи по свему, током 1999. године, много „Косовара“ је стремило ка тој британској слободи.

 

Осим што је сада и званични ветеран ОВК, Харисон је ветеран и церемонија примања признања државе за чију се слободу, како каже, борио.

 

Године 2007, Харисону је тадашњи косовски председник Фатмир Сејдију уручио Орден „Адем Јашари“ који се даје „за храброст у борби за слободу“ и тиме га учинио припадником Реда бораца за слободу „Адем Јашари“ чије чланове одликују председници.

 

Мустафин и Сејдијуов режим зна како да награди своје пријатеље.

 

Харисон сада, уколико се региструје као незапослен на Косову, има право да оствари пензију и из косовског буџета. Као ветеран, у вредности од 170 евра месечно, али по Закону о ветеранима Републике Косова који је проглашен априла 2014. године, право на пензију имају и чланови његове уже породице и, у случају његове смрти, она је наследна у вредности од 70% за удовицу или малолетне потомке.

 

Поред овога, Харисон има право и на бесплатну здравствену заштиту, затим бесплатни јавни превоз, право на приоритет у запошљавању, право на професионално оспособљавање, право на олакшице и субвенције при развоју малих и средњих предузећа (уз разне административне, царинске и пореске олакшице), право на двоструки стаж током ратних дејстава, право на стамбени смештај, предност приликом пријема у јавним образовним установама, право на ослобађање административних такси за школовање на јавном универзитету, право на бесплатни смештај у старачким домовима као и право да му Министарство рада покрије трошкове сахране. Дакле, Косово је баш галантно!

 

Иначе, приштинско министарство рада је у јануару ове године објавило статистику по којој 14,923 ветерана ОВК прима пензије а тренутно се разматра још 3.000 молби за давање пензија по истом основу. Није познато колико су од ових 15+3 хиљаде реципијената и апликаната страни држављани.

 

Члан 3 Закона о ветеранима Републике Косова дефинише да је:

 

Борац ветеран ОВК-а — је грађанин Косова и страни држављанин који је стао у редове ОВК и који је регистрован као наоружани и униформисани војник од команди, штабова оперативних зона ОВК-а, односно Генералштаба ОВК-а, и који је био активан све до краја рата.“

 

Како су критеријуми прилично растегљиви, велики број страних држављана који је директно или индиректно учествовао у сукобима, могао би, теоретски да оствари права на косовске пензије, али и на хрватске и босанске пошто су закони слични. Читава гарнитура НАТО која је учествовала у бомбардовању би могла да се пензионише и лечи на Косову!

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;