Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин изјавио је да после споразума Београда и Приштине о нормализацији односа није направљен посебан напредак, али и да већина у ЕУ покушава да натера Београд да напусти своју позицију по питању Косова корак по корак у преговорима за чланство у Унији.

Чуркин је вечерас на седници Савета безбедности УН о Косову рекао да ситуацију на Косову и даље обележавају трајна криза и сукоби с опозицијом.

curkin_vitalij

Руски амбасадор је оценио да је ситуација с косовским Србима и даље веома озбиљна. Чуркин је рекао да договорена Заједница српских општина постоји само на папиру иако то треба да допринесе међуетничким односима, тако што би косовски Срби добили права.

 

«Ситуације тешко да је задовољавајућа», рекао је Чуркин и додао да су посредници у дијалогу Београда и Приштине из ЕУ тихи по питању заједнице општина, а преноси Бета.

 

«Тешко је избећи утисак да већина у ЕУ покушава да примора Србију да напусти своју позицију корак по корак у преговорима за чланству у ЕУ», рекао је Чуркин подсећајући да су преговори Србије и ЕУ о чланству почели у децембру отварањем поглавља о другим питањима, што се у случају Србије односи на Косово.

 

 

Поставља се питање непристрасности ЕУ, рекао је Чуркин и нагласио да је резолуција 1244 УН и даље валидан и обавезујући документ.

 

Ката

Тагови: ; ;