Врховна Рада је тражила од Монголије да плати одштету за геноцид над украјинским народом који се догодио у време власти Бату-кана, рекао је портпарол Амбасаде Монголије у Русији Лхагвасурен Намсрај.

 

монголске хорде

 

«Врховна Рада Украјине је написала званично писмо Великом државном Хуралу (парламенту Монголије), да је у 13. веку Бату-кан (унук Џингис Кана) организовао геноцид над украјинским народом — рекао је Намсрај. — Украјинци траже одштету.»

 

 

Улан-батор је вољан да надокнади штету, али постоји једна «мала» цака — у 13. веку Украјина није постојала; постојала је Кијевска Рус.

 

«И ако Врховна Рада напише имена свих грађана Украјине над којима је извршен геноцид и имена њихових породица, ми ћемо бити спремни да платимо», иронично је прокоментарисао Намсрај, додајући да Монголија «нестрпљиво очекује потпуни списак жртава.»

 

Председник Хурала Зандаахуугијн Енхболд сматра резолуцију Врховне Раде «пропагандним клишеом Украјине према Монголији», преноси «Народни дописник».

 

«Милиони Украјинаца који су погинули у 13. веку су плод нездраве маште украјинских посланика»,  рекао је он.

 

Прошле године, медији су раширили вест да је Врховна Рада усвојила резолуцију «о геноциду украјинског народа у 13. веку од стране злочиначког режима монголског царства». Након тога Кијев је тражио од Улан-батора одштету. Међутим, новинари су тада представили ову информацију као шалу.

 

Врховна Рада такође разматра преименовање Русије у Московију. Према украјинским посланицима, Русија је историјско наслеђе Украјине.

 

Тагови: ; ; ;