«Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је дубоко забринута због сталног кршења прекида ватре на истоку Украине и позива Владе у Москви и Кијеву да испуне обавезе из мировног споразума који је потписан прошле године», изјавио је председавајући организациј Франк-Валтер Штајнмајер, а преноси Танјуг.

«Примена споразума је једини начин за одрживо политичко решење у Украини», истакао је у понедељак у у обраћању Савету безбедности УН Штајнмајер, немачки Министар спољних послова, пренеле су агенције.

download (1)

Он је најавио да ће се у четвртак у Паризу састати Министри спољних послова Немачке, Француске, Русије и Украине, да би покушали да постигну напредак по питању безбедносне ситуације на истоку Украине и новог изборног закона.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је рекао да посматрачи ОЕБС треба да «обрате већу пажњу на територију која је под контролом украинске војске» и да обезбеде да њихове активности буду «једнаке на обе стране».

Украински амбасадор је навео да је ситуација на истоку Украине «и даље крхка и склона ескалацији», оптуживши Русију да није испунила обавезе према споразуму из Минска, пренео је АФП.

Ката

Тагови: ; ;