Руска „мека сила“ у Србији. Ко је против? Прилог за руски канал 5

 

Руски канал 5 објавио је током недељних вести аналитички прилог о ситуацији у Србији. Новинарка Екатерина Лане приметила је противречност између службених и неслужбених наслова дана.

 

Емисија под називом „Ударила коса у камен“ је емитована на 5 каналу из Санкт Петербурга и објављена на јутјуб каналу „Руски експрес“.

 

Седмочлана екипа покушала је да уђе и на конференцију ЦЕАС-а посвећену „руском утицају“ у Србији, међутим за руске новинаре, као и за дипломате није било места. Под присмотром запада и у уском кругу анализирала се „страшна Русија“. У ствари све се сводило на извођење цитата из контекста, рекао је новинар Сергеј Белоус који је успео да уђе у салу.

 

При том анкете показују да су западни лобисти катастрофално изгубили у Србији. Такође млади људи, које су покушали изманипулисати, им се супротстављају. На саму конференцију им је упало неколико младих називајући их окупаторима. А прошле суботе више од 15000 људи је на улицама Београда протествовало против уласка у НАТО. Међутим о томе се на западу не говори.

 

„Циљ центра и осталих пронатовских организација је одбацити Русију са Балкана“- рекао је за канал 5 познати српски војни аналитичар Мирослав Лазански. Он је био добио позивницу за конференцију али није отишао.

 

Руски утицај, супротно страховима учесника ЦЕАС-а заиста није велики, сматра Драгана Трифковић директор Центра за геостратешке анализе. У Србији нема руских медија, све информације долазе из западних извора.

 

„Чињеница је да оно што није успео са бомбама 1999 године НАТО сад покушава мирним путем“- рекао је на крају извештаја новинар.

 

 

посты:

Коментари: