Руководство Украјине не одустаје од планова повратка Крима. Стратегија се састоји из два дела: политичко-дипломатског и информацијског, изјавио је министар спољних послова Украјине Павел Климкин. Први део стратегије се проводи да би се сачувала међународна подршка Кијева који жели да врати Крим.

 

krim-map_crimea1-s

 

«Украјина има подршку земаља које не признају да је Крим постао саставни део Русије и увеле су јој санкције. Део посла украјинских дипломата је да се одржи притисак на Русију. Истовремено треба притискати Русија у оквиру међународних конвенција морског права, конвенције борбе против тероризма а такође подржати украјинске компаније које се суде са Русијом тражећи компензацију за штету коју су имали од анексије кримског полуострва», казао је Климкин.

 

Што се тиче другог дела стратегије украјински министар је рекао да грађанима Крима треба објашњавати да је будућност у Европи а не «под руском привременом окупацијом».

 

За разлику од Климкина, министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је казао да се Крим може вратити ако буду добро припремљени војска и полиција.

 

«Наша војска и полиција су сада слаби. Али ако се добро припреме, могли би да вратимо полуострво», казао је Арсен Аваков.

 

На изјаве украјинског министра Климкина, који је по националности Рус, и Авакова који је Јерменин, у Москви не реагују. У Кремљу понављају да је питање Крима решено заувек јер су се становници тог полуострва изјаснили на референдуму где хоће да живе. Осим тога и на западу је све више оних који се присећају да је Крим до 1954. године био у саставу Руске федерације када га је тадашњи совјетски лидер Никита Хрушчов административно пребацио у састав Украјине. И тада и сада више од 60 посто становника Крима су били Руси.

 

 

Бранко ВЛАХОВИЋ

 

 

 

Извор

Тагови: ;