Убрзано гомилање миграната коjи су блокирани на северним границама Грчке могло би да води хуманитарноj катастрофи упозорио jе данас Високи комесариjат УН за избеглице (УНХЦР), а пренео Роjтерс.

 

британија мигранти

 

«Eвропа jе на врхунцу хуманитарне кризе коjу jе већим делом сама створила», саопштио jе УНХЦР, коjи jе затражио боље планирање и смештаj за све оне коjи су блокирали у Грчкоj.

 

УНХЦР jе изнео процену да jе синоћ у Грчкоj било 24.000 миграната коjима jе потребан смештаj.

 

УНХЦР jе такође затражио од свих држава чланица EУ да поjачаjу капацитете регистрациjе и процесуирања тражилаца азила путем националних процедура, као и путем европске шеме за њихову релокациjу.

 

Kако jе пренео AфП, од укупно 131.724 људи коjи су стигли преко Средоземља у Eвропу током ове године, 122.637 њих се искрцало на обалама Грчке, а већина бежи од сукоба у Сириjи.

 

Eвропска униjа изразила jе велику забринутост  због обрачуна, коjи се догодио у понедељак, на грчко-македонскоj граници када jе македонска полициjа испалила сузавац на мигранте.

 

«Kомисиjа jе веома забринута због слика коjе смо видели jуче», рекао jе портпарол Eвропске комисиjе Mаргаритис Шинас на конференциjи за новинаре.

 

Oн jе додао да све мере на граници мораjу да буду у складу са међународним правом, преноси AфП.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;